Aga äkki on viga minus?

Ma olen olnud pigem introvertne, suurte müüride taga peidus ja oma tõelist olemust peitev. Ma ei osanud kunagi sõrme peale panna sellele, et miks see nii on või kust see tuli, et pean end peitma. Seda kuni hetkeni, mil vanaviisi edasi enam ei saanud, kuid uut moodi veel ei osanud. Hakkasin otsima.

Oma 20-ndades ma arvasin, et viga on teistes ja mõtlesin, et kui nemad oleksid teistsugused, siis mina saaksin ka olla teistsugune. Tagasi vaadates on selge, et me kõik tuleme oma lapsepõlvest teatud pagasiga ning 20+ aastad on keerulised kujunemise aastad niikuinii. Ka minul.

Umbes 35-aastasena hakkas minus tekkima küsimus, et äkki polegi asi teistes, vaid viga on hoopis minus ja kui see viga on minus, siis kas seda saab muuta ning kui saab, siis mida ma tegema pean. Ma hakkasin nägema, et mu elus on mingi korrapärane muster ja selles mustris olin korduv tegelane mina, kes teatud kohtade peal hakkas kindla kava järgi tegutsema. Ma tegelesin lammutamise ja lõhkumisega, et saaksin esimesena ära minna. Ma sain aru, et õnnetu olemine on olnud minu mugavustsoon. Sama teadmisega tekkis arusaam, et mina vastutan selle eest, mis minu elus on ja õnnetu olemine on minu valik olnud.

Siis läksin terapeudi juurde. Mul oli talle ainult üks küsimus, ja kindlasti ma ei arvanud, et mul mingit teraapiat vaja on, ma lihtsalt tahtsin natuke targema ja rohkem kogenud inimesega rääkida. Sest oli ta ju 40 aastat naistearst olnud ja 20 aastat seksuaalterapeut. Ta pidi midagi elust teadma, mõtlesin.

42-selt sain aru, et süüdi ei ole ei mehed, sest nad on ka ainult inimesed ja oma lapsepõlvest pärit, ega ka naised, vaid tegelikult oleme me kõik oma lapsepõlvest kaasa võtnud teatud ellujäämise strateegiad ning kujundanud välja käitumismustrid, mis lapsena meid toetasid, kuid täiskasvanute maailmas väga ei tööta. Peter Levin on oma raamatus “Waking the Tiger. Healing Trauma” öelnud, et me keegi ei pääse oma lapsepõlvest vigastusteta ja ma arvan, et tal on õigus. Aga ta ka ütleb, et mitte kunagi pole hilja luua omale õnnelik lapsepõlv.

Olen õppinud

Ma olen õppinud nii psühholoogiat, organisatsioonikäitumist, kui ka kehale orienteeritud psühhoteraapiat, aga ka nõustamist ja tulemuste coachingut. Olen elu jooksul teinud läbi paar edukat läbipõlemist, sest olen uuesti tõusnud ning läinud targemana ning kogemuse võrra rikkamana edasi. Mõned inimesed on mind nimetanud oma mentoriks.

Mu kehapsühhoteraapia õpetaja on Siegmar Gerken, PHD, ECP, HP (Psy​cho​ther­apy) ja ma olen läbinud 4-aastase treeningu Transpersonaalse Psühholoogia ja Hüpnoteraapia Erakoolis TEADLIK MINA, ma olen teisest lennust.

kehapsühhoterapeudid, 2. lend

Kehapsühhoterapeudid, 2. lend, Transpersonaalse Psühholoogia ja Hüpnoteraapia Erakool TEADLIK MINA (2019)

Ma olen SOMA: Kehapsühhoteraapia assotsiatsiooni liige ja Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE-ga liitusin, sest mu palgatöö oli seotud inimeste arendamisega. Minu lemmikteema on olnud juhtimise arendamine, manager versus liider teemad, juhtide mentorlus ja coaching. Asi on selles, et iga töötaja kogemus on otseses seoses sellega, milline on tema otsene juht ja kui juhtimise kvaliteet muutub paremaks, siis muutub paremaks ka motivatsioon ning rahulolu nii elu kui ka tööga. Sest tööle me anname oma päeva parimad tunnid.

Ma olen armastanud lugeda ja kui sind huvitab, millised raamatud on mu raamaturiiulil, siis mõned neist on loetletud SIIN, see nimekiri seal ei ole täielik ega täiuslik. Raamatud on olnud mu parimad sõbrad läbi elu, alates muinasjuttudest lapsepõlves kuni tänaste tõsiste teemadeni.

Täna ma olen uurimas konstellatsioonide ja päritolu perekonna mõju ning traumade integreerimise teemat sügavuti. Konstellatsioonide ja trauma integreerimise väljaõpe kestab 2022-2024 Tiiu Bolzmanni juhendamisel ja Kadri Riisiku eestvedamisel.

Autorid, keda loen täna on Arielle Schwartz, Bert Hellinger, Tiiu Bolzmann, Peter Levine, Gabor Mate, Bessel van der Kolk, jt. Kui sa soovid täpsemalt uurida mu akadeemilist tausta ja haridust, siis vajuta palun SIIA.

Kui sa tunned, et tahaksid minuga natuke rääkida, siis palun broneeri omale minu aega ja alustame. Kas alustame?

Nõustamine 1:1

Millega sa tahaksid töötada? Millele sa tahaksid keskenduda? Mis teemat sa tahaksid uurida?

Terapeutiline vestlus

Üldistatult kulgeb meie töö tsüklina alustamine-uurimine-protsessimine-integratsioon.